Dĺžka: 34 cm (spodok chleba), 29cm (vrchná časť chleba)
Šírka: 14 cm (spodok chleba), 7,5 cm (vrchná časť chleba)
Výška: 7 cm
Táto veľká pedigová ošatka je ručne zbíjaná, slúži len na kysnutie chlebového cesta a nepatrí do rúry. Vhodná na kysnutie cca 1,3 kg chleba. Orientačné množstvo múky je 650 g (nami udávané veľkosti chleba sú v upečenom stave, múky treba vždy cca polovicu). V každom prípade je však potrebné vopred kapacitu vašej ošatky vyskúšať, pretože jednak každá ošatka je unikanym ručne vyrobeným kusom, a predovšetkým, každý chlieb aj múka kysne inak. Takisto je rozdiel medzi chlebom s droždím či kváskovým chlebom. Pečenie chleba je krásna činnosť, nikto vám však nezaručí, že hneď váš prvý chlebík bude ten najdokonalejší, aj keď by sme vám to zo srdca priali. Jednoducho to chce vyskúšať ...
Ako sa s pracuje s ošatkou na chlieb?
Zbíjaná ošatka je vyrobená z prírodného materiálu, môže sa teda stať, že medzery medzi jednotlivými prútmi budú nerovnomerné, to však nie je žiadna vada, naopak, každá ošatka je originál a vtlačí tak vášmu chlebe neopakovateľný raster a typický vzor. Pred použitím košíček vysypte múkou, aby sa dostala do všetkých škár. Pripravte sa na to, že zo škár môže múka prepadávať, preto košíček vysypávajte napríklad na plechu, doske alebo v dreze, aby ste si zbytočne nezašpinili múkou pracovný priestor.
Vložte cesto do ošatky a nechajte vykysnúť. Pred pečením chlieb opatrne vyklopte a narežete, aby došlo k "riadenému" prasknutiu práve tam, kde chcete. Košíček neumývajte, aby vám neplesnivel. Stačí oprášiť a oklepať.