Všetky olivy vrátane jadra spracujte na pastu alebo olivový olej.
Jedine olivy s veľkým jadrom a malým množstvom dužiny sa môžu lisovať na olej v jednom kroku (tzv. staré odrody a divoké olivy)
Nástavec D2 premení lis na olej Piteba na nástroj na spracovanie čerstvých olív alebo mlynček na kávu
Väčšinu olejových olív možno spracovať na vynikajúcu olivovú pastu a z niektorých odrôd možno dokonca vyrobiť olej v jednom kroku. Spoločnosť Piteba vám nemôže poradiť, ktoré odrody olív sú najlepšie.
1) Výroba olivového oleja
Používajte plne dozreté olejové olivy (vrátane jadra)
Vymeňte štandardný nadstavec (D1) za koncovku D2. Uistite sa, že je v uzávere umiestnená plochá podložka. Utiahnite uzáver na hlave lisu. Týmto spôsobom je podložka v uzávere pevne pripevnená k hlave lisu a ponecháva dostatok priestoru na otáčanie skrutky. Nasaďte nastavovaciu skrutku (ako pri štandardnej koncovke).
Počiatočné nastavenie nastavovacej skrutky: výstup je úplne otvorený.
Naplňte fľašu s horákom parafínovým olejom a horák zapáľte. Horák sa používa pri lisovaní olív.
Nahrievajte lisovanie po dobu 20 minút.
Umiestnite nádobu pod lis.
Uistite sa, že lisované olivy majú izbovú teplotu.
Plňte lis pravidelne pri otáčaní kľukou. Použite čerstvé, úplne dozreté olejové olivy, vrátane jadier a najlepšie aj niekoľko suchých olivových listov.
Prípravkom na šnekovanie vtlačte olivy do šneku. Neprepĺňajte skrutku, pretože príliš veľa buničiny v lisovacej klietke blokuje tok oleja.
Akonáhle vylisovaná dužina opustí uzáver, mierne utiahnite nastavovaciu skrutku, kým nedôjde k optimálnej extrakcii.
Ak z uzáveru nevychádza stlačená hmota (je zablokovaná), mierne uvoľnite nastavovaciu skrutku. Nájdenie najlepšieho nastavenia si vyžaduje určitú prax.
2) Výroba olivovej pasty
Používajte plne zrelé olejové olivy (vrátane jadra)
Vymeňte štandardný nástavec (D1) za nástavec D2. Uistite sa, že je v uzávere umiestnená plochá podložka. Utiahnite uzáver na hlave lisu. Týmto spôsobom je podložka v uzávere pevne pripevnená k hlave lisu a ponecháva dostatok priestoru na otáčanie skrutky. Nasaďte nastavovaciu skrutku (ako pri štandardnej koncovke).
Počiatočné nastavenie nastavovacej skrutky: Zásuvka je úplne otvorená. Nepoužívajte horák.
Pri otáčaní kľukou pravidelne plňte lis čerstvými úplne vyzretými olivami, vrátane jadier.
Potlačte olivy do šneku pomocou tyče.
Vyrobená pasta sa musí počas aplikácie zahrievať (27 °C) a miešať. 1 hodina (malaxácia).
Prepracujte pastu pomocou lisu na olivovú pastu.
Na extrakciu oleja z tejto pasty nemožno použiť lis na olej Piteba.
3) Mletie kávy
Vymeňte štandardný nástavec (D1) za nástavec D2. Uistite sa, že podložka v tvare písmena L (s okrajom) je umiestnená v nástavci (okrajová strana je otočená ku klietke lisu). Utiahnite uzáver na hlave lisu. Podložka v uzávere je pripevnená k hlave lisu, pričom medzi skrutkou a podložkou zostáva o niečo viac priestoru ako pri použití plochej podložky.