Upečte madlenky ako od babičky. Výrobným materiálom formy s rozmermi 21x26x1cm je špeciálna oceľ s nepriľnavým povrchom.
Veľkosť pečiva je 7x4x1cm. Vhodné do umývačky riadu.
V spoločnosti môžete naraz upiecť 12 kusov madlenek. Pred vyliatím cesta sa povrch jamiek zľahka vymaže zmäknutým maslom a vysype polohrubou alebo hrubou múkou. Madeleines sa krátko upečú v predhriatej rúre. Ak sa nespotrebuje všetko cesto naraz, forma sa môže piecť druhýkrát. Formu stačí opäť vymastiť maslom a vysypať múkou.
Madeleines nemožno považovať za trvanlivé pečivo, konzumujú sa v deň pečenia, potom strácajú svoju kvalitu. Po otočení formy upečené madlenky mierne vypadnú, po vychladnutí na mriežke sa zľahka pocukrujú a buď sa ihneď podávajú, alebo sa uložia do nádoby s tesne priliehajúcim viečkom.
Madeleines sú typické francúzske sladké pečivo. Ich tvar pripomína morskú mušľu. Na cesto je potrebná vhodná forma; tvar je podobný ako pri našich koláčoch, ale je viac podlhovastý. Je to pečivo vhodné ku káve alebo čaju, vyrobené z ľahkého piškótového cesta, ktoré by malo mať kyprý tvar. Do cesta sa pridávajú rôzne príchute, napríklad vanilka, citrón, kakao, čokoláda, orechy, mandle, levanduľa atď.
Túto formu možno použiť aj na pečenie trvanlivých cukroviniek, pri použití napr. lineckého cesta ju nie je potrebné vymastiť.